Growing up in Finland we celebrated "Laskiais-Sunday" and "Laskiais-Tuesday", and traditionally would eat split-pea soup, go sledding and have these "Laskiaispullat"-baked treats.
I am really bad at celebrating my home country's traditions and making Finnish foods (except at Christmas time where we celebrate almost 100% in Finnish way), so I actually had to rely on google and wikipedia today to explain to the kids what Laskiainen is. This was my first time celebrating Laskiainen in the States in all my eighteen years of being here (if I remember correctly).
This is what I found out on Wikipedia: These special treats are called semlas, and they are typically eaten on Shrove Tuesday (or Shrove Sunday). It is originally a church holiday (a day before Lent starts). I don't remember following Lent during my childhood, or really being too aware of the meaning of Shrove Sunday, I just remember the fun sledding, the-not-so-favorite-split-pea-soup and the yummy semlas. Reading the Finnish Wikipedia page, I learned how this holiday is now more of a celebration of winter ending and spring coming in Finland.
Missy, Mr. A and Little Miss helped me make the semlas. My recipe called for the almond paste filling or jam filling, and I chose jam - I really don't care for the almond paste taste.
They turned out so delicious! We used milk, yeast, little salt, honey, cardamom, flour and melted butter on the dough, and made whipped cream to put inside along with raspberry jam. Yummy with hot chocolate and tea, especially after going sledding!
The recipe with apprx measures and loose directions:
2 cups milk
2 packets of dry yeast
2 cups sugar (I used about 1 1/2 cup of honey)
2 eggs
cardamom to taste (I used 1/2 Tbls)
a pinch of salt
6-7 cups flour
about 1.5 sticks of butter, melted
Filling: whipped cream, jam and/or marzipan or almond paste.
On top: pearl sugar or powdered sugar. (we did none)
Heat the milk to lukewarm and add the yeast, mix. Add salt, sugar, eggs and cardamom. Mix, then add most of the flour. Beat the batter vigorously. Add the cooled melted butter and knead the dough until smooth. If necessary, add remaining flour. Let it rise for about an hour. Knead the dough lightly, shaping into rolls. Let them rise for a little while.
Brush with egg and sprinkle pearl sugar on top if desired (or finely chopped almonds). Bake the buns in the oven at 450 F degrees apprx 12 minutes. Cut the cooled buns and put a tablespoon of jam and whipped cream in between the bun. You can decorate buns by sprinkling powdered sugar over them through a sieve.
I'm linking this blog post again to Sunday Snapshot. Please go visit Stephanie's blog Ni Hao Y'All for other entries.
**************************
Meillä vietettiin tänään ensimmäistä kertaa Laskiaissunnuntaita. Olen surkea viettämään suomalaisia juhlapäiviä (tosin joulu on meillä melkein 100% suomalainen), joten jouduin turvautumaan googlen ja wikipedia apuun, kun selitin lapsille mikä Laskiainen on. En muista että meidän perhe olisi paastonnut Laskiaisen jälkeen, mutta voi olla etten vaan muista. Sen sijaan muistan hauskat pulkkamäet, hernekeiton (joka ei ole suosikkiani) sekä ihanat laskiaispullat - hillolla, koska en tykkää mantelinmausta pullan sisällä.
Tämän päivän laskiaispullien reseptin löysin täältä, mutta sokerin sijaan käytimme hunajaa, ja kermavaahdon makeutimme fruktoosisokerilla. Herkkuja niistä tuli!
Your Little Miss is quite a cutie! Thanx for the comment btw. LOVE your blog title! :)
ReplyDeleteOh, and YUM also. Gotta try this recipe!
ReplyDeleteThank You, anything but LoKEY :) I just added a loosely translated recipe to the blog post. It was yummy, and turned out to be our dinner ;-)
ReplyDeleteThere's nothing like Laskiaispullat! Yam! :)
ReplyDeleteJoo, laskiaista vietetään juuri paastoon laskeutumisen merkeissä, mistä herkuttelukin johtuu, vaikka itse paastoa ei viime vuosiin asti ole kyllä umpiluterilaisessa maassa juuri vietetty. Eilen juuri kotiseuroissa aiheesta puhuimme, että paasto on monelle luterilaiselle vain 40 päivän laihdutuskuuri, mikä on kyllä todella kaukana sen todellisesta merkityksestä. Mutta laskiaiseen ja mäenlaskuun on kai perinteisesti liittynyt "pitkiä pellavia"-huudon mukaan toive seuraavan vuoden (pellava?)sadosta. Katolisissa maissa, esim. Italia (ja Venetsia) ja Brasiliassahan tämä on juuri karnevaaliaikaa, josta sitten paastoon laskeudutaan.
ReplyDeleteSusa, luulen vähän että meillä tullaan syömään laskiaispullia tästä lähtien useammin :)
ReplyDeleteneitinomad, luin tuosta pellavasadosta netissä myös, en ollut ennen tiennytkään! Enkä tajunnut että mardi gras liittyy samaan kauteen *nolo* :) Hyvä oppia uutta :-D
Looks yummy! I'll have to remember this when we study Finland.
ReplyDeleteDefinitely, One Acre Follies!! They are very Finnish, although not served with jam & whipped cream other times of the year. But when you visit people in Finland you'll be served coffee & pulla/nisu (cardamom rolls) for sure :)
ReplyDeleteIf you need any help with Finland studies, let me know :)
oh, I can't wait to try these with the kids after we get back from our travels in about 2 weeks. I'd make them tomorrow before I leave but we don't have any whipping cream... they look absolutely delightful!!!
ReplyDeleteMinulta jäi tänä vuonna laskiaispullat leipomatta...herkullisilta näyttävät! Ehkä ensi vuonna :)
ReplyDeleteRakastan leipoa kaikenlaisia rahkapiirakoita, mutta täytyisi tehdä ihan oikeita laskiaispullia tai korvapuusteja!
Pirkko
Pirkko, jostain syystä aina luulin, että pullien teko on niin työlästä, mutta eihän se ole:) Korvapuustien tekoa pitäisi kokeilla myös:)
ReplyDelete