Thursday, May 27, 2010

Tar Pit (What??)/TervapataaTar pit?? What is that? Well, it is a Finnish game from my childhood, called Tervapata, which is translated into English "Tar pit". 5ennie's memory being what it is, we played it last night without having a name for it, and played it wrong, but oh how much fun it was! Afterward I googled outdoor games (in Finnish), and got the correct name and rules. I drew a little picture below of the game. You need the minimum of 3 players, but having at least 4-6 makes it more fun. Seven or more are fine too! We have played this on ice/snow, on sand, on pavement, so it makes it a great game anywhere, and with various ages - Little Miss is 4 and did fine with everyone else. The Captain & 5ennie got a great work-out too ;-)One person is "The Tar Cook", and everyone else has a little "nest" around the tar pot. The Cook walks or runs around outside the pot and drops an object (shovel in our case last night, could be a stone, a stick or anything else) behind someone. The people in their nests can't look behind them until The Cook has passed them, and if they find the object behind them, they run the opposite direction from the The Cook, trying to race back into their nest. If they make it before The Cook, he/she has to try again, dropping the object behind somebody else. If they don't, the other person becomes the new Cook. It is great fun to pretend to drop the object and fool the players in their nests :)

Here are the official Finnish directions:
(Eli Tervapadan ohjeet suomeksi, me tosin pelasimme sitä eilen väärin, enkä edes muistanut pelin nimeä ennen kuin googlasin ulkoleikit :)

Tervapata:
Maahan piirretään suuri ympyrä. Yksi leikkijöistä valitaan tervankeittäjäksi ja muut asettuvat padan ympärille seisomaan tai istumaan kasvot ympyrän keskustaan päin. Jokainen piirtää ympärilleen pienen pesän. Keittäjä lähtee kiertämään pataa toisten leikkijöiden takana kädessään jokin sovittu pieni esine, esim. tikku, kivi, avain tms. Hän yrittää kävellessään tai juostessaan hämätä muita, että voisi pudottaa esineen salaa jonkun leikkijän taakse tämän pesän sisään. Kun keittäjä on pudottanut esineen, hänen täytyy kiertää pata kerran ja tulla kyseisen leikkijän taakse uudelleen, jolloin tämä "pohjaan palanut" luovuttaa paikkansa ja hänestä tulee uusi keittäjä. Jos leikkijä epäilee, että esine on pudotettu hänen taakseen, hän kurkkaa ja sieppaa nopeasti esineen käteensä ja lähtee juoksemaan ympyrää keittäjän vastaiseen suuntaan. Se, kumpi ehtii ensin pesälle, saa siihen jäädä ja toisesta tulee uusi keittäjä.


More pictures from last night. Guess what we will be doing tonight? Yup, more Tar pit :)

10 comments:

 1. Jonna from BostonMay 27, 2010 at 12:16 PM

  Thank you for reminding me of this fun game from my childhood in Finland as well! We use to play it in the snow:-)I have teach it to my kids too. I am currently trying to find a Chinese jump rope (twist-kuminauha), because it was my all time favorite recess activity and I was quite good at it:-D I would like to teach that game to my daughters. The only place I have seen a Chinese jump rope for sale is on Amazon.

  ReplyDelete
 2. Voi veljet - tervapata! Meillä oli sellaistakin variaatiota, että jos oli ilmeistä, ettei ehdi omalle pesälle ennen tervankeittäjää, saattoi pudottaa tikun jo matkalla. Lopulta pataa kiersi ihan hulluna kolmesta viiteen juoksijaa eri suuntiin ja oli huomattavasti vaikeampaa muistaa, mikä vapaista pesistä oli se oma :D.

  ReplyDelete
 3. Oh, the memories!!!

  And again we see one of the benefits of a big family!! DH better not cut me off anytime sooon...! :-)

  ReplyDelete
 4. Jonna, oliko twistillä joku muu nimi? Minunkin lemppari oli, mutten muista miksi sitä kutsuttiin...! Noilla nettisivuilla oli muitakin tuttuja leikkejä (10 tikkua laudalla jne).

  Marita, meille oli tarpeeksi vaarallinen versio tämä, aina silloin tällöin kaksi juoksi toisiaan päin tai joku liukastui ja kaatui hiekalla, joten en taida vielä jakaa näitä sun ohjeita :-D

  LOL, Saina!!!

  ReplyDelete
 5. Hauska leikki beachillä!

  Juu kyllä sitä kuminauhaleikkiä kutsuttiin vaan twistiksi. Muistatkos hyppynaruleikin, jossa kaksi veivasi ja jossa mentiin sisään joko kiskossia tai sitten sitä helpompaa kautta, jonka nimen minä puolestani olen unohtanut.

  Ihania viikonlopun päiviä auringossa ja lämmössä teille!!!

  ReplyDelete
 6. Twist-kumppareita on suomessa ainakin ihan tavan marketit pullollaan :)

  Minä vaan en muista yhtään ainutta siihen liittyvää hyppylorua tai hyppysarjaa :/
  Samoin unohtunut kaikki hyppynaru-rallatukset joita lapsena laulettiin. Eli kaks pyöritti pitkää narua ja sitten yksin tai parin kanssa hypättiin keskellä.

  Tanja

  ReplyDelete
 7. Jonna BostonistaMay 28, 2010 at 9:53 AM

  Me kutsuttiin sitä kuminauhaleikkiä vaan twistiksi tai "tvistaamiseksi" ja parin kaverin kanssa pääsin "kauloihin" asti kun meidän säännöissä tvisti kuminauhaa sai "alentaa" polvilla. Jos et ollut yhtä hullu tvistaaja kuin minä niin, niin voi kuulostaa heprealta. No sitte oli tietty myös hyppynaru leikki "rasselit" tai netin mukaan jossain paikoissa sitä kutsutaan myös "ranskalaiset" tai "oululaiset" nimellä. Mistä lie nimet on tullu??? Tässä linkki:
  http://keskustelu.plaza.fi/ellit/perhe/harrastukset/1377028/hyppynaru-ym-saannot/
  Hauskaa Memorial Day viikonloppua teille sinne Paratiisiin!

  ReplyDelete
 8. Onni olla päiväkodissa töissä; viime viikolla veivasin hyppynarua ihan urakalla: omena, päärynä, appelsiini, jos sinä hyppäät kakskytviisi, niin saat ensimmäisen palkinnon: 1, 2, 3 jne. Pitäiskin koota naisporukka hyppimään - kivaa vaihtoehtoharjoittelua lenkkeilylle!

  ReplyDelete
 9. Ihania leikkejä! Miten minä muistelen, että tervapadassa oli vielä joku sellainenkin versio, että joskus joku joutui sinne keskelle tervapataan??? Mutta miten sieltä pääsi pois, sitä en muista. Enkä siis sitäkään, miksi sinne joutui :D

  Tvistaaminen oli ihan lepparipuuhaa ala-asteen välitunneilla. Nilkat, polvet, reidet, lantiot, vyötäröt, kainalot ja kaulat olivat ne korkeudet :) Ja meilläkin sai "alentaa" :) Voi kun jalka nousisikin vielä samoin kuin silloin... Hyppynarukin oli kivaa, mut tvistaaminen ihan ehdottomasti mun suosikkia!

  ReplyDelete
 10. Jutta, minä en ollut koskaan kovin hyvä hyppynarun kanssa, mutta tvistiä kyllä välitunneilla pelattiin (en vieläkään olisi tunnistanut nimeä).

  Tanja, harmi kuinka nämä unohtaa!! Postauksessa on linkki, josta voi ainakin lukea joitain sääntöjä.

  Kiitti linkistä, Jonna! Oikein hyvää Memorial Day-viikonloppua teillekin, missä olettekin :)

  Marita, en tunnista mitään noista! Tai siis muista :) Eiks sulla satu hyppääminen päähän? Mulla laukeaa migreeni juoksemisesta, hyppäämisestä.. Hyvä syy olla niitä tekemättä :) Tosin tervapadassa joutuu juoksemaan :)

  Tuuteli, mietin ihan samaa! Me lopuksi tehtiin niin, että juostiin samaan suuntaan ja yritettiin saada keittäjä kiinni, ja jos onnistui niin keittäjä joutui sinne padan sisälle. Siis koululaiset keksivät tämän toissailtana. Tänään tultiin kotiin niin myöhään ettei päästy biitsille leikkimään, tosin taitaa olla viikonloppuna enemmän porukkaa rannalla..

  ReplyDelete